HTML

Emelt szintű irodalom tételek

Az érettségi tételek, ahogyan én kidolgoztam őket.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

17. Puskin: Anyegin

2008.03.29. 22:29 2008c

Alekszandr Szergejevics Puskin 1799-ben született Moszkvában, nemesi családban. Apja franciául, míg nagybátyja oroszul szerezte verseit, ezáltal megismerkedhetett az akkori orosz irodalom képviselőivel. Gyermekkorára nagy hatássaé volt a dajkája révén megismert orosz falusi kultúra. Diákéveire pedig a líceum (Carszkoje Szeló) volt hatással. A bajtársiasságnak, a becsületnek és a szabadságszeretetnek megőrzi szellemét, mely tanárai és a veterán katonák történetei alapján ver gyökeret benne.

Gyerzsavin, az orosz klasszicizmus mestere tanítja és költői pályára készíti. 1817-ben külügyi szolgálatba helyezik, ezután írja meg az Óda a szabadsághoz, és a Csadajevhez című költeményeit. Megismerkedik a dekabrizmus eszméjével. Hazafiassága, hősiessége jobban előtérbe helyeződik, mint boldogságvágya. Politikai versei szatírái miatt kirúgják munkahelyéről, és I. Sándor cár parancsára száműzik, de pár barát közbenjárása után nem Szibériába, hanem Dél-Oroszországba.

A romantikus életérzés, a hős belső világának és a vad természetének az összhangja, a lélek korai öregsége, az otthontalanság és kiábrándultság vetül rá a folyton úton lévő hős alakjára műveiben (A kaukázusi fogoly, Cigányok). A faluban töltött évek a magány, az elmélyülés, az önmegismerés és az alkotás évei. Népi hiedelmekből, álmokból született művei ekkoriban a Dajkámnak és az Előérzet című művek, de például ebben az időszakban született a Borisz Godunov is. Ekkortájt írja meg elbeszélő költeményét a Ruszlán és Ludmilát, aminek jelentősége az orosz irodalomban egyenértékű a János Vitézzel. 1831-ben elveszi feleségül Natalja Goncsarovát, akiről azt hitte megfelelő társa lehet, de tévedett. Gondolkodásmódjukban, értékrendjükben mind különböztek. Az 1830-as években népmeséket ír. 1837-ben D'Anthés báró párbajra hívja és megöli.

1823 és 1830 között írja meg az Anyegint. Belinszkij szerint az Anyegin „az orosz élet enciklopédiája”. Az Anyegin verses regény. Puskin Byron hatására fordult a műfajhoz, de ide vezette az életmű belső logikája is. Az Anyegin története a romantika mesebonyolításához képest hétköznapi és egyszerű. A nagyvilági élethez szokott és attól megcsömörlött dandy örökség miatt falura utazik. Megismerkedik Lenszkijjel egy fiatal költővel és általa a Larin-családdal. Az idősebb Larin-lány Tatjana beleszeret Anyeginbe, akinek levelet is ír. A férfi visszautasítja közeledését. Tatjana névnapján Anyegin valamilyen okból elkezd udvarolni Olgának a fiatalabbik Larin lánynak, aki Lenszkij szerelme. Ezért Lenszkij kihívja Anyegint egy párbajra. Jevgenyij győz és tette miatt elmegy a faluból. Puskin Anyeginje révén megismerhetjük az orosz városi és falusi étkezési és öltözködési szokásokat, mindennapokat és ünnepeket. A verses regény középpontjában a szereplők, elsősorban Anyegin önkeresése áll. Alakjában Puskin az orosz irodalom egyik alapvető típusát – Turgonyev elnevezése alapján-, a felesleges embert teremtette meg. „Anyegin olyan ember, aki henyeségre, haszontalanságra ítéltetett, idegen mind családjában, mind hazájában, aki nem akar rosszat tenni, de képtelen jót tenni, így hát végül is nem csinál semmit.” Anyegin példaképe Byron, a romantikus angol költő portréja lóg szobája falán, s Childe Haroldtól veszi át a világuntságot. A felesleges ember veszélyessége nemcsak abban áll, hogy szétrombolja saját sorsát, hanem tönkreteszi környezetét is; a semmi felé haladó hős önkéntelenül magával rántja társait is. A mű egyfelől a byroni szabadságeszmény és cinizmus kritikája, másfelől azonban a romantikus illúziókat, a naiv álmodozást is elveti.

Az Anyegin minden értelmezője egyetér azzal, hogy Tatjana az első igazi orosz nőalak az orosz irodalomban. Talányos, nehezen megfejthető alak. Másféle életre vágyik, mint a falusi nemes lányok. Richardson szerelmi történetein nőtt fel, férfiideáljai hősszerelmesek. A többi falusi emberrel ellentétben ő vonzódik a könyvekhez, mint Richardson, Rousseau, Goethe Werther-je, melyek a szentimentalizmus alapművei. Álomvilágban él, melyet Anyegin megzavart. Meglátja benne könyveinek hősét. Önmagát is a regényeinek hősnőivel azonosítja, levelét is Rousseau Az új Héloise című műve alapján írja. Tapasztalatlan, de merész, érzelmektől túlfűtötten mindent erre a levélre tesz fel. (Anyegint visszautasítja.) Miután Anyegin elhagyja a falut csak annak él, hogy megfejtse rejtélyét. Bár szerelme változatlan, mikor a városba költözik kénytelen máshoz hozzámenni. A körülményeket az sem változtatta meg, hogy Moszkva utcáin újra találkozhatott Anyeginnal és az szerelmét bizonyította, férje volt és erkölcse nem engedte meg a kapcsolatot és a szerelem beteljesülését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://emmagyar2008.blog.hu/api/trackback/id/tr67402625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.